Kanoistika: Štvorkajak - aj bez Riszdorferovcov je čiernym koňom

22.07.2012 Celý región

Bratislava 22. júla (TASR) - Na predchádzajúcich dvoch olympiádach patrili k najhorúcejším slovenským medailovým želiezkom, pred Londýnom sú v pozícii "čierneho koňa". Štvorkajak rýchlostných kanoistov prešiel v uplynulom období viacerými otrasmi. Po treniciach okolo zloženia posádky odletí do dejiska hier bez dlhoročných stabilných členov bratov Richarda a Michala Riszdorferovcov, úlohy nového "háčika" sa zhostil Peter Gelle. Post druhého muža zaujal ďalší olympijský debutant Martin Jankovec.

Líder štvorkajaka Erik Vlček tvrdí, že nová loď je silnejšia a hoci v Londýne absolvuje spoločnú súťažnú premiéru, môže zamiešať karty. Ak by káštvorka dodržala postupnosť, po 4. mieste zo Sydney, bronzu z Atén a striebra z Pekingu by z jazera Eton Dorney mala vyloviť zlato..."Dúfam, že to bude naša výhoda, že si nás súperi v K4 na 1000 m tentokrát nebudú až tak všímať. Môžeme prekvapiť. Už hneď po druhom tréningu bol rozdiel medzi novým zložením posádky a starým štvorkajakom evidentný. Potvrdili sa moje slová, že keď si do lode sadnú štyria najlepší kajakári, jednoducho musí ísť dobre. Obaja noví členovia majú výbornú formu. Peťo Gelle je schopný kvalitne odháčkovať aj káštvorku a v závere dokáže vystupňovať tempo. Poznám ho z kádvojky a má moju dôveru. Verím, že aj káštvorku zvládne na výbornú. Určite je pre nás bonusom, že si všetci štyria dobre rozumieme," povedal pre TASR Vlček.

Aj Gelle si nové zloženie posádky pochvaľuje. "Som šťastný, že som sa napokon dostal do olympijskej káštvorky. Už po úvodných tréningových jazdách v Komárne som mal pocit, akoby sme sedeli v jednej lodi už dlho. Predná pozícia mi vyhovuje, môžem diktovať tempo, no veľké pozitívum je, že aj ostatných chalanov je v lodi cítiť. Počas sústredenia v Račiciach sme si vyskúšali presadanie z dvojkajaka do štvorkajaka a bolo to bezproblémové, Juraj Tarr s Martinom Jankovcom nám robili kvalitný sparing. Na olympiáde som ešte nikdy nebol, no pretekám dlhé roky a som zvyknutý na tlak i stres," povedal úradujúci majster sveta v K2 na 1000 m.

Podľa Tarra bude olympijské finále K4 na kilometri veľmi vyrovnané. "Rozhodne momentálne forma i to, ako sa kto vyspí. Dôležité je kvalitne sa pripraviť na Deň D. Už semifinále bude ťažké, do bojov o medaily postúpi iba najlepších osem posádok. Vo finále rozhodnú malé detaily, možno záverečné metre, kde bude treba nasadiť rýchle tempo. Okruh favoritov je široký. V Londýne budú chýbať obhajcovia zlata z Bieloruska, na medaily si však brúsia zuby Nemci, Austrálčania, Česi, Rusi i Dáni. Budeme spokojní, ak skončíme do šiesteho miesta a získame olympijské body. Medaila by bola pre mňa krásnou olympijskou bodkou," povedal 33-ročný zadák.

Členovia káštvorky sa zhodli v tom, že problémom na olympijskom kanáli môže byť vietor. "Je veľmi nevyspytateľný, často sa mení, o čom sme sa s Peťom Gellem na vlastnej koži presvedčili vlani na predolympijskej regate. Fúka raz zľava, raz sprava, raz oproti, takže sa vôbec nedá špekulovať, ktorá dráha je výhodnejšia. Vietor sa nemení zo dňa na deň, ale z hodiny na hodinu. Musíme sa na to dobre pripraviť," dodal Vlček.
 

Vyberte región